Main menu

Επί… ποδός

Βήματα, ανατομικά…Τα πρώτα βήματα του μωρού σας μπορεί να γεμίζουν εσάς χαρά και υπερηφάνεια αλλά το μικρό σας πλασματάκι το γεμίζουν αμηχανία και ανασφάλεια. Τα μικρά του βήματα το καταπονούν και μόνο με την επιλογή των κατάλληλων παπουτσιών θα καταφέρετε να το βοηθήσετε να σταθεί με ασφάλεια στα μικρά του ποδαράκια, ιδιαίτερα την ημέρα της βάπτισης του που όλος αυτός ο κόσμος, οι αγάπες, τα φιλιά θα το έχουν σαστίσει και θα θέλει να τρέξει όσο πιο γρήγορα γίνετε στην αγκαλιά σας.

Οι πρωταγωνιστές μιας βάπτισης είναι τα βαπτιστικά ρουχαλάκια και σε αυτά συνήθως δίνουμε μεγάλη βαρύτητα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα παπουτσάκια του νεοφώτιστου. Και όμως, αυτά είναι που όχι μόνο συμπληρώνουν αλλά σε γενικές οπτικές αναφορές αναδεικνύουν το σύνολο.

Οι υποψήφιοι νονοί πρέπει μάλιστα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την επιλογή τους, καθώς πέρα από την καλαισθησία, τα παπούτσια του παιδιού θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, εκτός από το να είναι όμορφα να είναι και άνετα.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να διαλέξετε πρώτα τα ρουχαλάκια και έπειτα τα παπούτσια για να είστε σίγουροι πως αυτά θα «δένουν» αρμονικά με το σύνολο.

Μπορεί τα βαφτιστικά να διατίθενται σε τεράστια ποικιλία χρωμάτων, αλλά το ροζ για τα κοριτσάκια, το γαλάζιο για τα αγοράκια ή το αγνό λευκό αποτελούν πλέον κλασικές επιλογές. Διαλέξτε ένα χρώμα παπουτσιού που θα είναι ίδιο με τα ρούχα ή κάποιο που θα κάνει αντίθεση με το όλο σύνολο. Μια μεγάλη βόλτα στα καταστήματα παιδικών υποδημάτων, αλλά και σ’ εκείνα των βαπτιστικών, θα σας λύσουν τον προβληματισμό και θα σας συμβουλεύσουν για τον καλύτερο συνδυασμό.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να σκεφτείτε και τη χρηστικότητα. Συχνά, ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα για ένα ζευγάρι παπούτσια που δεν θα φορεθούν, παρά μόνο κατά τη διάρκεια της τελετής. Γιατί να μην αγοράσετε ένα ζευγάρι που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά; Κόκκινο, ροζ ή και ασημί για τα κοριτσάκια και μπλε, χακί ή και ριγέ για τα αγοράκια… Χρώματα που επιδέχονται ταλαιπωρία, δε λερώνουν εύκολα και κατά συνέπεια, ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση. Και για να μην αισθάνεστε άσχημα, ελάτε σε συνεννόηση με την μητέρα προκειμένου να είστε όλοι ικανοποιημένοι..

Βήματα, ανατομικά…

Αν επιμένετε παρ΄όλα αυτά σε παπουτσάκια που θα φορεθούν μία και μόνο φορά την ημέρα της βάπτισης, πρέπει να βεβαιωθείτε πως τα παπούτσια θα ταιριάζουν ακριβώς στα ποδαράκια του μικρού και δεν θα το ταλαιπωρήσουν.

Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο λεπτό είναι το ποδαράκι του στο πίσω μέρος στην “φτέρνα”, ενώ στα δάχτυλα πιο φαρδύ, συνεπώς το μπροστινό μέρος του παπουτσιού πρέπει να είναι ευρύχωρο, ενώ το πίσω πολύ σταθερό.

Το δερματάκι του παιδιού είναι ευαίσθητο, γι’ αυτό, η επιλογή των παπουτσιών πρέπει να γίνει σε πάνινα ή δερμάτινα ώστε να μπορεί το ποδαράκι να «αναπνέει».

Φροντίστε το δέρμα να είναι μαλακό και εύπλαστο και το εσωτερικό, φοδραρισμένο με βαμβακερή φόδρα για να μην ιδρώνουν τα ποδαράκια του παιδιού.

Επιλέξτε παπουτσάκια ελαφριά. Ελέγξτε αν τα παπούτσια που πρόκειται να αγοράσετε έχουν σταθερές σόλες που δεν γλιστρούν, ούτε όμως κολλούν στο δάπεδο.

Διαλέξτε παπουτσάκια με σκρατς. Αποφύγετε τα πολύπλοκα δεσίματα, με κορδόνια διπλά και τριπλά γιατί δεν εξυπηρετούν κανέναν.

Μια καλή επιλογή αν η βάπτιση γίνει καλοκαίρι, είναι να αγοράσετε σανδαλάκια, αρκεί και πάλι να είναι ανατομικά και να ταιριάζουν απόλυτα στο πόδι του μικρού κυρίου ή της μικρής κυρίας. Το βέβαιων είναι ότι θα τα χαρεί το παιδί αλλά και εσείς για πολλούς μήνες.