Main menu

Η διακόσμηση του

Παρόλο που έχετε πολλές ιδέες στο μυαλό σας,για το πώς θέλετε να είναι ο χώρος του βρεφικού δωματίου, τελικά γίνονται πολλά λάθη ή ξοδεύονται άχρηστα χρήματα. Εδώ σας δίνουμε μερικά κλειδιά που θα σας βοηθήσουν στη διακόσμηση του δωματίου του μωρού.
Ο χώρος
Θα ξεκινήσουμε επιλέγοντας το χώρο που θα γίνει το δωμάτιο του μωρού. Εάν έχετε τη δυνατότητα, το ιδανικό είναι να επιλέξετε ένα δωμάτιο πλημμυρισμένο από φυσικό φως και όσο το δυνατόν πιο ήσυχο, μακριά από τα “σημεία θορύβου” του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες για το μωρό σας.
Αν δεν έχετε ένα ξεχωριστό δωμάτιο και το μωρό θα φιλοξενηθεί στο δικό σας δωμάτιο,επιλέξτε μια γωνία που δεν θα βρίσκεται δίπλα στο παράθυρο, έτσι ώστε το μωρό να είναι ασφαλέστερο και να μην επηρεάζεται από τα ρεύματα αέρα.


Χρώματα και μοτίβα των τοίχων
Μετά την επιλογή του δωματίου, το δεύτερο βήμα είναι να επιλέξετε τα χρώματα για τους τοίχους. Συνιστώνται παλ ή ουδέτεροι τόνοι και γενικά τόνοι που μεταδίδουν μεγαλύτερη ηρεμία.
Τις περισσότερες φορές επιλέγεται μπλε και ροζ, ανάλογα με το φύλο του μωρού, αλλά σήμερα σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα δύο αυτά χρώματα ενοποιούνται και για τα δύο φύλα. Η χρωματική παλέτα βέβαια μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες αποχρώσεις, αλλά πρέπει πάντα να αποφεύγονται έντονοι τόνοι, τουλάχιστον μέχρι το μωρό να φτάσει περίπου δύο χρόνων.
Εκτός από τη ζωγραφική μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλούς τρόπους για να διακοσμήσετε τους τοίχους. Μια καλή επιλογή είναι να τοποθετήσετε μια ωραίο ταπετσαρία σε έναν από τους τοίχους,η οποία θα έρχεται σε αντίθεση με το χρώμα του υπολοίπου χώρου. Τα διακοσμητικά βινύλια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να διακοσμήσετε το δωμάτιο,αρκεί να επιλεγεί ένα πολύχρωμο και χαρούμενο σχέδιο που να “τραβάει” την προσοχή του μωρού σας.


Βασικά έπιπλα
Τα έπιπλα θα είναι μια ακόμη σημαντική πτυχή που θα ληφθεί υπόψη στη διακόσμηση. Πρέπει να μάθετε τις πραγματικές σας ανάγκες, διαφορετικά θα καταλήξετε να γεμίζετε το δωμάτιο με έπιπλα που δεν θα τα χρησιμοποιήσετε αργότερα. Τα βασικά έπιπλα είναι μια συρταριέρα και η κούνια.
Το κλειδί για την επιλογή αυτών των κομματιών είναι: τα ευέλικτα σχέδια, που εκπληρώνουν περισσότερες από μία λειτουργίες ή μπορούν εύκολα να μετατραπούν. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε μια επένδυση που θα διαρκέσει για χρόνια. Δηλαδή μια πρόταση είναι μια κούνια που αργότερα θα μετατραπεί σε κρεβάτι, έτσι ώστε όταν μεγαλώσει το παιδί, να μπορεί να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.
Όσο για την συρταριέρα,θα μπορεί να διαθέτει και αλλαξιέρα, για να αλλάζετε το μωρό. Επίσης μπορείτε να επιλέξετε ένα σχέδιο με συρτάρια και ράφια, το οποίο θα σας επιτρέπει να αποθηκεύετε τις πάνες και τον εξοπλισμό. Προτιμήστε κάποια μοντέλα που όταν δεν είναι πλέον χρήσιμα, μπορούν να μετατραπούν και να χρησιμοποιηθούν ως βιβλιοθήκες ή ράφια παιχνιδιών.
Εάν έχετε ελεύθερο χώρο στο δωμάτιο μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να συμπεριλάβετε μια κουνιστή καρέκλα για να θηλάσετε το μωρό, καθώς και ένα κουτί- καθισμα για την αποθήκευση των παιχνιδιών.


Χώρος παιχνιδιού
Σε κάποια γωνιά του δωματίου μπορείτε να δημιουργήσετε μια μικρή περιοχή παιχνιδιού με μαξιλάρια, έτσι ώστε όταν το μωρό αρχίζει να παίζει χωρίς να βρίσκεται σε άμεση επαφή με το κρύο πάτωμα. Αυτά είναι συμπληρώματα με τα οποία μπορείτε να δώσετε μια πολύχρωμη πινελιά στη διακόσμηση.
Όταν είναι λίγο μεγαλύτερο, θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβετε ένα μικρό τραπέζι με μια καρέκλα, όπου το παιδί μπορεί να καθίσει για να παίξει. Απλά προσέξτε τα έπιπλα αυτά να έχουν στρογγυλεμένες ή προστατευμένες γωνίες.
Φωτισμός
Προσπαθήστε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φυσικό φως, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τοποθετήστε διπλές κουρτίνες, μία με ψιλό ύφασμα και η άλλη αδιαφανή,έτσι ώστε να απομονώνεται το φως κατά την διάρκεια του μεσημεριού.
Όσο για το βράδυ,αποφύγετε τα φώτα δαπέδου, που συνήθως αποτελούν κίνδυνο για το παιδί και επιλέξτε έναν επιτραπέζιο λαμπτήρα ή έναν λαμπτήρα τοίχου.
Σκεπάσματα
Όλα τα σετ λευκών ειδών θα πρέπει να είναι από υποαλλεργικό ύφασμα,100% βαμβακερό, απαλό στην υφή και ανθεκτικό στη χρήση. Όταν το μωρό είναι πολύ μικρό, δεν είναι σκόπιμο να τοποθετούνται παπλώματα, μαξιλάρια,κ.α. καθώς μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα μικρό υπνόσακο, όπου τα χεράκια του θα είναι ελεύθερα, τουλάχιστον για το πρώτο στάδιο. Εάν αυτά τα εξαρτήματα περιλαμβάνονται στο σετ  συνόλου κάλυψης -κλινοστρωμνής, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε αργότερα γιατί σίγουρα θα τα χρειάζεστε.