Main menu

Η ενδομήτρια ζωή

Το τεστ ούρων που κάνατε στο σπίτι αλλάζει χρώμα. Οι υποψίες σας ότι θα γίνετε μητέρα επιβεβαιώνονται. Η κοιλίτσα θα φουσκώσει, ωστόσο δεν μπορεί να έχετε φανταστεί πόσο θα αλλάξει η ζωή σας. Πόσες ευθύνες έχει αυτός ο νέος κύκλος ζωής. Ας γνωρίσουμε λοιπόν όλες τις λεπτομέρειες αυτού του ταξιδιού, προς την πολυπόθητη νέα ζωή.

Η ανακάλυψη:
Το τεστ ούρων που κάνατε, μετά από τρεις έως τέσσερις μέρες καθυστέρησης της περιόδου, μπορεί να σας έδωσε μία σωστή απάντηση σε ποσοστό 99%. Την απόλυτη σιγουριά θα σας την δώσει μία ανάλυση αίματος, που ανιχνεύει την Β χοριακή γοναδοτροπίνη, μία ορμόνη που παράγεται στην εγκυμοσύνη. Στην αρχαία Κίνα από αυτή την στιγμή και μετά ξεκίναγε να μετράει η ηλικία του ανθρώπου. Αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενδομήτρια ζωή ως πρώτη, επίσημη περίοδο της πορείας του ατόμου.
Μόλις τέσσερις μέρες μετά την σύλληψη, ένα μικροσκοπικό σώμα ιστού, που αργότερα θα γίνει έμβρυο, προσκολλάται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, εμφυτεύεται  εκεί και διαιρείται σε δύο τμήματα. Από το ένα θα σχηματιστεί το έμβρυο ενώ από το άλλο το χώρο θα δημιουργηθεί ο πλακούντας και το άμνιο, που στη συνέχεια ο αμνιακός σάκος θα περιβάλλει και θα προστατεύσει το έμβρυο. Μετά από την δεύτερη και τρίτη εβδομάδα, τα κύτταρα του εμβρύου διαφοροποιούνται και αρχίζουν να διαιρούνται διαμορφώνοντας το εκτόδερμα, από αυτά τα κύτταρα θα δημιουργηθούν τα μαλάκια, το δέρμα, ο εγκεφαλικός και νευρικός ιστός, κ.α, το ενδόδερμα, από όπου θα δημιουργηθεί το πεπτικό σύστημα, οι πνεύμονες, κ.α. και το μεσόδερμα από όπου θα δημιουργηθούν τα οστά, η καρδιά, κ.α. Δηλαδή όταν εσείς απλά υποψιάζεστε μία εγκυμοσύνη το έμβρυο έχει ήδη μήκος 3 χιλιοστών.

Η επιβεβαίωση:
Περίπου όταν έχουν περάσει 1,5 με 2 μήνες, γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο για να σας εξετάσει και να σας δώσει τις κατάλληλες εξετάσεις. Τον γιατρό σας άλλωστε θα τον επισκέπτεστε στην συνέχεια κάθε μήνα. Αμέσως μόλις βεβαιωθεί η εγκυμοσύνη σας, ο γιατρός αφού πάρει το ιστορικό σας θα σας υποβάλλει σε μία σειρά απαραίτητων εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου, για να εκτιμηθεί η γενική εικόνα της υγείας σας και της υγείας του μωρού. Στο τέλος του δεύτερου μήνα, το έμβρυο μοιάζει περισσότερο με ανθρώπινο πλάσμα, έχει μήκος γύρω στα 3 εκατοστά και ζυγίζει γύρω στα 10 γραμμάρια. Η καρδιά του έχει αρχίσει να χτυπά, αρχικά απότομα, στη συνέχεια με γρήγορο αλλά σταθερό ρυθμό. Όταν δε φτάσουμε στο τέλος του τρίτου μήνα, η ανάπτυξη του σώματος αρχίζει, όπως και η λειτουργία του κυκλοφορικού και ουροποιητικού συστήματος, όπως έχει αναπτυχθεί και τα αναπαραγωγικά όργανα, το δε μήκος του εμβρύου έχει φτάσει τα  6 – 7,5 εκατοστά και το βάρος του περίπου τα 30 γραμμάρια. Στην υπερηχογραφική εξέταση που γίνεται μεταξύ της 6ης και 14ης εβδομάδας, διαπιστώνεται ο αριθμός των εμβρύων, ελέγχεται η ομαλή πορεία της κύησης, εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό, η εξωμήτρια κύηση και προσδιορίζεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Ανάμεσα στην 11η και 14η εβδομάδα μπορεί να υπολογιστεί επίσης με αξιοπιστία 85%, η πιθανότητα ύπαρξης χρωμοσωμικών ανωμαλιών και κυρίως του συνδρόμου Down ή άλλων συγγενών ανωμαλιών.

Η συνέχεια:
Η ανάπτυξη του μωρού συνεχίζεται και η ανάπτυξη του σώματος αρχίζει να υπερσκελίζει αυτή του κεφαλιού. Στον τέταρτο μήνα, από τον υπέρηχο μπορείτε πια να δείτε τη μυτούλα, τα αυτάκια και το στόμα του παιδιού ενώ το έμβρυο μπορεί να καταπίνει και να πιπιλίζει. Στον 5ο μήνα, το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά περίπου και αρχίζει να αναπτύσσεται το μαλακό χνούδι. Εσείς δε νιώθετε το «φτερούγισμα» στην κοιλιά σας. Τον 6ο μήνα, το έμβρυο αρχίζει να ξεχωρίζει τη φωνή σας, αναπηδά στους δυνατούς θορύβους και επικοινωνεί μαζί σας με κλωτσιές. Το βάρος του φθάνει περίπου τα 800 γραμμάρια και το δέρμα του είναι λεπτό και γυαλιστερό χωρίς λίπος από κάτω. Μεταξύ 16ης και 18ης εβδομάδας ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε το τριπλό τεστ, το οποίο μετράει τις ορμόνες του αίματος της μητέρας, το βάρος και την ηλικία της. Οι μετρήσεις αυτές συνδυάζονται μέσω ειδικού λογισμικού προγράμματος με τις μετρήσεις οι οποίες λαμβάνονται από το έμβρυο μέσω του υπερηχογραφήματος. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα σας συμβουλέψει ο γιατρός σας να προχωρήσετε ή όχι σε αμνιοπαρακέντιση.
Μια καινούργια ζωή:
Η όλη διαδικασία φτάνει στην τελική ευθεία. Στο έμβρυο αρχίζει τον 7ο μήνα να εναποτίθεται το λίπος και η λειτουργία του πλακούντα να ελαττώνεται όπως και ο όγκος του αμνιακού υγρού μια που το 1,5 κιλό του μωρού γεμίζει τη μήτρα. Μπαίνοντας στον 8ο μήνα, τα περισσότερα συστήματα είναι καλά αναπτυγμένα εκτός από τους πνεύμονες που μπορεί να είναι ακόμα ανώριμοι. Το μήκος του εμβρύου είναι περίπου στα 45 εκατοστά και το βάρος του 2,5 κιλά, στοιχεία που αυξάνονται γύρω στα 5 εκατοστά και 1 κιλό αντίστοιχα κατά τον 9ο μήνα. Οι πνεύμονες πια είναι πιο ώριμοι. Πιο περιορισμένο όμως το μωρό, μια που έχει κατέβει το κεφαλάκι του στη μήτρα, μοιάζει λιγότερο δραστήριο. Μετά την 28η εβδομάδα γίνεται υπερηχογραφικός έλεγχος, για να εκτιμηθεί η ικανοποιητική αύξηση και η καλή κατάσταση του εμβρύου.

TIPS:

  • Η σεξουαλική ζωή μπορεί να συνεχιστεί αν και εφόσον το μωρό έχει προσκολληθεί σταθερά στην μήτρα της μητέρας του.
  • Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους κατά την εγκυμοσύνη όπως και χώρους καπνιστών. Έτσι θα φροντίσετε την δική σας υγεία αλλά και του μωρού.