Main menu

Η καισαρική είναι μονόδρομος;

Τα ποσοστά των τοκετών με καισαρική τομή έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Μαιευτήρων-Γυναικολόγων, στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών τομών επί του συνόλου των τοκετών στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 40% και είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Μάλιστα, πολλοί αναφέρουν ότι ορισμένοι γυναικολόγοι προτείνουν τη λύση της καισαρικής τομής, χωρίς να είναι απαραίτητη, έτσι  ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κέρδος. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να είστε ενήμερες για την καισαρική τομή, τις επιπτώσεις και τις περιπτώσεις για τις οποίες θεωρείται απαραίτητη.
Πότε ενδείκνυται η καισαρική τομή
– Αν υπάρχει δυσαναλογία εμβρύου-λεκάνης, αν δηλαδή η μητέρα έχει στενή λεκάνη, δυσανάλογη σε σχέση με το σώμα του παιδιού, ή αν το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο. Και στις δύο περιπτώσεις, ο φυσιολογικός τοκετός θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο νεογέννητο και τραύματα στη μητέρα.
– Αν η μητέρα περιμένει το πρώτο της παιδί και παρουσιάζονται ανωμαλίες προβολής, θέσης ή σχήματος του εμβρύου.
– Αν η εγκυμοσύνη είναι δίδυμη και τα παιδιά εμποδίζονται αμοιβαία.
– Αν κάποια επιπλοκή της εγκυμοσύνης συνιστά το παιδί να γεννηθεί πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία.
– Αν υπάρχει κάποια ανωμαλία στη θέση του πλακούντα, και στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία ή αν υπάρχει πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα.
– Αν υπάρχουν μηχανικά εμπόδια στο πέρασμα του εμβρύου (πχ ένα ίνωμα).
– Αν κατά την διάρκεια των ωδίνων δημιουργηθεί στο έμβρυο κάποιο πρόβλημα, που καθιστά επείγουσα την γέννησή του.
– Όταν ο τράχηλος της μήτρας δεν διαστέλλεται αρκετά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ικανές ωδίνες.
– Αν η μητέρα έχει ήδη δύο ή περισσότερα παιδιά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή.

Πως γίνεται η καισαρική τομή
Συνήθως, η καισαρική τομή πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, αν και τώρα πια χρησιμοποιούνται συχνά πιο ελαφρές τεχνικές αναλγησίας (διαβάστε το άρθρο Ο τοκετός με αναλγησία). Η γενική αναισθησία δεν παρουσιάζει κινδύνους στο παιδί γιατί η επέμβαση είναι σύντομη. Γενικά, η χειρουργική επέμβαση είναι απλή και επιφέρει μειωμένους κινδύνους. Η τομή στο τοίχωμα της κοιλιάς μπορεί να γίνει από τον αφαλό προς την ήβη, είτε κάθετα είτε εγκάρσια κατά μήκος της γραμμής του εφηβαίου. Στην ουλή που γίνεται στην εγκάρσια τομή, αναπτύσσονται αργότερα οι τρίχες της περιοχής αυτής και την κρύβουν τελείως. Μετά την καισαρική τομή, είναι απαραίτητη η ανάρρωση της γυναίκας, όπως και σε κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση. Ο θηλασμός από το στήθος, μπορεί να διεξαχθεί κανονικά, αν και είναι απαραίτητα κάποια μέσα.
Οι επόμενες εγκυμοσύνες μετά την καισαρική τομή
Το 70% των γυναικών που έχει υποστεί καισαρική τομή, μπορεί να γεννήσει το δεύτερο παιδί φυσιολογικά. Όμως, ο φυσιολογικός τοκετός, δεν θα μπορεί να διεξαχθεί αν:
– Παρουσιάζονται πάλι οι συνθήκες που οδήγησαν στην καισαρική (πχ ελάττωμα στη διάπλαση της λεκάνης
– Αν η μήτρα δεν έχει μια ουλή αρκετά δυνατή ώστε να αντέξει χωρίς προβλήματα στην προσπάθεια των συσπάσεων. Ακριβώς για να υπάρξει χρόνος να σταθεροποιηθεί η ουλή, συνιστάται γενικά να αποφεύγονται καινούργιες εγκυμοσύνες, για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την επέμβαση.

Αναρρώνοντας από την καισαρική τομή
Στις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο, ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των παιδιών γεννιούνται με καισαρική τομή. Γνωστή επίσης ως τομή C, η χειρουργική τεχνική αυτή εκτελείται με στόχο την άμεση έξοδο του βρέφους από τη μήτρα, παρακάμπτοντας τον κολπικό τοκετό. Η παρατεταμένη διάρκεια των ωδίνων του τοκετού, η εμβρυϊκή δυσχέρεια, η ισχιακή προβολή και το θετικό ιστορικό εργώδους τοκετού αποτελούν ενδείξεις εκτέλεσης καισαρικής τομής. Η διαδικασία αυτή θεωρείται μείζων χειρουργική επέμβαση της κοιλίας και επιβάλλει τη χορήγηση αναισθησίας – γενικής ή τοπικής. Βέβαια, η αναισθησία θα επηρεάσει εσάς και το μωρό σας, συνεπώς μην εκπλαγείτε αν εμφανίσει αδυναμία για διάστημα έως 12 ωρών μετά τον τοκετό. Ανάλογα με τις συνθήκες, καθώς επίσης και με τον τύπο της αναισθησίας που θα χρησιμοποιηθεί, είναι δυνατό να μπορείτε να θηλάσετε ακόμα και μία ώρα μετά τον τοκετό. Καθώς η δράση της αναισθησίας μειώνεται, θα νιώσετε πόνο γύρω από την περιοχή της τομής. Ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει την αναλγητική αγωγή που είναι κατάλληλη στην περίπτωσή σας. Αυτός ο τύπος επέμβασης μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας κατακράτηση αερίων και δυσφορία για λίγες ημέρες. Αν η κατακράτηση των αερίων σας ενοχλεί ιδιαίτερα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατάλληλη θεραπεία. Έπειτα από την καισαρική τομή, θα νιώθετε κούραση και ευαισθησία και θα χρειαστείτε κάποιο χρόνο για να αναρρώσετε. Θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι σε μία εβδομάδα μετά τον τοκετό και τα ράμματα σας θα αφαιρεθούν πιθανότατα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να έχετε κάποιον να σας βοηθά στο σπίτι για την πρώτη ή και τη δεύτερη εβδομάδα. Θα πρέπει να αποφύγετε να ανεβαίνετε σκάλες και να σηκώνετε βάρη κατά την περίοδο αυτή. Αν θηλάζετε, θα χρειαστεί πιθανώς να δοκιμάσετε διάφορες στάσεις για να κρατάτε και να ταΐζετε το μωρό σας, έτσι ώστε να ασκείται μικρότερη πίεση στο κοιλιακό τραύμα που επουλώνεται. Η πλέον άνετη στάση είναι πιθανότατα εκείνη στην οποία κάθεστε και το μωρό είναι ξαπλωμένο κοιτώντας σας στα πλάγια. Η στάση αυτή βοηθάει στο να κρατήσετε το βάρος του μωρού μακριά από την κοιλιά σας.
Σε ποιες περιπτώσεις η καισαρική είναι προτιμότερη από τον φυσιολογικό τοκετό;
Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις. Ενδεικτικά αναφέρω την πολύδυμη κύηση, τον πρόδρομο πλακούντα, την ανώμαλη προβολή του εμβρύου ή την επιβεβλημένη γέννηση ενός πρόωρου βρέφους.
Οι μητέρες που είχαν τραυματικό τοκετό πρέπει στο μέλλον να γεννούν με καισαρική τομή;
Αυτό δεν είναι απόλυτο. Η καισαρική μπορεί να επιλεγεί ως μέτρο αποφυγής περαιτέρω βλάβης των μυών αλλά όπως προείπα η κύηση από μόνη της είναι ικανή να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Επιπρόσθετα ο δεύτερος τοκετός δεν είναι συνήθως τόσο επίπονος όσο ο πρώτος.