Main menu

Οργανώστε σωστά τη βάπτιση!

Όλα τα μυστικά της καλής οργάνωσης, που θα αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις   

Η ημέρα που το μωράκι σας θα πάρει επίσημα το όνομά του, έφτασε! Τα συναισθήματα φόρτισης και χαράς ξεχειλίζουν σε γονείς, παππούδες και αγαπημένα πρόσωπα. Το άγχος να είναι όλα στην εντέλεια σας έχει τσακίσει τα νεύρα.  Μην πελαγώνετε! Τα πράγματα δεν είναι και τόσο δύσκολα όσο νομίζετε. Το μόνο που χρειάζεται, είναι σωστή οργάνωση. Δείτε τι  χρειάζεται για να προετοιμαστείτε κατάλληλα, ώστε να χαρείτε αυτή την ιδιαίτερη μέρα κι εσείς,  το μωρό σας αλλά και οι καλεσμένοι σας.

Ας ξεκινήσουμε από το όνομα:

Συνεννοηθεί  με το σύντροφό σας για το όνομα που θα δώσετε στο μωρό σας.

Μη ξεκινήσετε για την εκκλησία αν δεν είστε όλοι (γονείς, παππούδες και κυρίως ο νονός) σύμφωνοι για το όνομα. Καλό θα είναι να το ξέρουν όλοι από πριν, για να μην έχετε παρεξηγήσεις της τελευταίας στιγμής που θα σας χαλάσουν τη μέρα. Και φυσικά δεν θέλετε με τίποτα η ωραιότερη ημέρα του παιδιού σας να έχει σύννεφα, κουτσομπολιά και μούτρα ξυνισμένα..

Ποιος θα είναι ό νονός;

Η επιλογή του νονού/ας, είναι επίσης κάτι που θα πρέπει να κάνετε από πολύ νωρίς. Γιατί, αφενός, είναι το βασικότερο πρόσωπο (μετά από εσάς) και αφετέρου, καλό είναι το μωρό να συνηθίζει το νονό του,  να νιώθει οικειότητα μαζί του και να μην φοβάται να πάει στην αγκαλιά του. Άλλωστε, μη ξεχνάτε η ώρα για το μωρό σας θα είναι περίεργη θα ήθελε λοιπόν κοντά του πρόσωπα που αγαπά και εμπιστεύεται.

Που θα γίνει το μυστήριο;

Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται η βάφτιση να γίνεται σε μικρά εκκλησάκια ή μοναστήρια. Όπως και να έχει, φροντίστε να επιλέξετε την εκκλησία αρκετούς μήνες πριν, για να μπορέσετε να κλείσετε την ημερομηνία και την ώρα που σας εξυπηρετεί. Αλλιώς θα συμβιβαστείτε με ότι υπάρχει διαθέσιμο. Μια καλή λύση είναι να γίνει το μυστήριο στην ενορία σας, ώστε να περιορίσετε την ταλαιπωρία του μωρού σας.

Πάντως καλό είναι να σκεφτείτε, πριν κλείσετε αν θα κάνετε ανοιχτή βάφτιση, πόσους θα καλέσετε, αν θα έχετε καλεσμένους από άλλες πόλεις και φυσικά ρωτήστε τον κουμπάρο πόσους θέλει να καλέσει.

Όταν πάτε να κλείσετε ημερομηνία στην εκκλησία καλό θα είναι να ρωτήσετε πόσα και ποια δικαιολογητικά θα χρειαστείτε για να μην τρέχετε την τελευταία στιγμή.

Το κάλεσμα:

Φτιάξετε τη λίστα με τους καλεσμένους σας ξεκινώντας από τους συγγενείς, συνεχίστε με τους φίλους, τους συνεργάτες και τους απλά γνωστούς.  Θυμηθείτε να ρωτήσετε τη μαμά, την πεθερά και το νονό πόσους θέλουν να καλέσουν και ολοκληρώστε την λίστα. Διαλέξτε τα προσκλητήρια που σας αρέσουν και ταιριάζουν με το ύφος της βάφτισης. Αν τώρα, έχετε το ταλέντο της ζωγραφικής, επιμεληθείτε το θέμα και δώστε τα να σας τα τυπώσουν. Φροντίστε τα προσκλητήρια να είναι έτοιμα πολύ νωρίς, έτσι θα προλάβουν να τα παραλάβουν οι καλεσμένοι σας έγκαιρα και να προγραμματίσουν τον χρόνο τους αλλά και να φροντίσουν ν’ απαντήσουν αν θα παραβρεθούν –στοιχείο απαραίτητο αν θ’ ακολουθήσει δεξίωση, τραπέζι ή έστω παιδικό  πάρτυ.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του νονού;

Η βασικότερη υποχρέωση του νονού είναι η αγορά του σταυρού. Ακολουθούν, η κούτα με τα ρουχαλάκια, καλτσάκια και παπουτσάκια, λαδόπανο, πετσέτες, μαρτυρικά, λαμπάδα, τρία λευκά κεράκια, το λάδι και το σαπούνι. Καλό θα είναι να του ζητήσετε να πάτε μαζί για να τον βοηθήσετε να διαλέξει τα πιο κατάλληλα για το μωρό σας. Πάντως, τον συνοδέψετε ή όχι, πρέπει να φροντίσει να παραγγείλει τα ρούχα έναν μήνα πριν, για να τα έχει σίγουρα την ημέρα της βάφτισης.

Οι Δικές σας υποχρεώσεις:

Οι δικές σας υποχρεώσεις είναι σίγουρα πολύ περισσότερες,  Απαιτούν χρόνο και χρήμα. Ξεκινήστε από τις μπομπονιέρες. Τα σχέδια που κυκλοφορούν είναι αμέτρητα και οι τιμές κυμαίνονται. Αν πιάνουν τα χέρια σας και έχετε χρόνο και διάθεση, μπορείτε να τις φτιάξετε και μόνοι σας. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι, σύμφωνα με την παράδοση, πρέπει να έχουν μονό αριθμό κουφέτων και αποφύγετε τα κουφέτα με σοκολάτα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί, λερώνουν.

Επίσης, υπολογίστε να έχετε περισσότερες από τις προβλεπόμενες γιατί μπορεί μετά την τελετή να χρειαστεί να δώσετε σε συναδέλφους, γείτονες, που δεν κατάφεραν να έρθουν, ή κάποιοι από τους προσκεκλημένους να έρθουν με παρέα. Και, προς Θεού, μην ξεχάσετε να κρατήσετε μια για ενθύμιο (εννοείται χωρίς τα κουφέτα).

Μέσα στις δικές σας υποχρεώσεις είναι και τα γλυκά κεράσματα που προσφέρετε μαζί με την μπομπονιέρα. Δοκιμάστε διάφορες γεύσεις από ζαχαροπλαστεία και παραγγείλετε αυτά που σας άρεσαν περισσότερο.  Προτιμήστε κάτι που θα προσφέρετε σε μικρό μπολάκι και θα τρώγετε με κουταλάκι, αλλά όχι παγωτό. Αν επιμείνετε στο παγωτό, είναι προτιμότερο να το προσφέρετε στη δεξίωση ή το τραπέζι, γιατί πολλές εταιρείες έχουν ειδικό καροτσάκι, σαν του παλιού καλού καιρού, που αποτελεί και μια πολύ ωραία εικόνα. Ρωτήστε πάντως το ζαχαροπλαστείο της επιλογής σας πόσο νωρίτερα πρέπει να δώσετε την παραγγελία σας.

Τι δώρο θα κάνετε στον νονό;

Το δώρο του νονού είναι απαραίτητο όχι μόνο επειδή το απαιτεί η παράδοση, αλλά είναι και ένα μικρό ευχαριστώ από την πλευρά σας. Όπως και να το δείτε, θεωρείται καθιερωμένο να κάνετε ένα δώρο στο νονό. Αν έχετε φιλικές σχέσεις μπορείτε να τον ρωτήσετε τι θα ήθελε…

Αν δεν έχετε οικειότητα και είναι άντρας προτιμήστε ένα προσωπικό ή κάτι διακοσμητικό ,  κάτι που να έχει σχέση με τις ασχολίες του. Αν είναι γυναίκα, η επιλογή ενός κοσμήματος είναι η καταλληλότερη.

Τι θα κάνετε μετά το μυστήριο;

Οι επιλογές που έχετε για να γιορτάσετε μετά το μυστήριο είναι πολλές. Για το παιδί η καλύτερη λύση είναι να κάνετε τραπέζι στο σπίτι. Έτσι θα μπορεί να ησυχάσει στο περιβάλλον του κι εσείς θα είσαστε πιο ξένοιαστη. Σε αυτή την περίπτωση βρείτε ένα καλό catering έτσι δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε εσείς με τα φαγητά αλλά και με το πλύσιμο των πιάτων. Έπειτα, θα εξασφαλίσετε μια μεγάλη ποικιλία φαγητών, ποτών και γλυκίσματα για μικρούς και μεγάλους χωρίς καν να κουνηθείτε εσείς από το σπίτι σας.

Αν το σπίτι διαθέτει κήπο και βοηθάει ο καιρός, είναι προτιμότερο να δώσετε εκεί τη γιορτή, ώστε να μείνει το σπίτι καθαρό. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο χώρος σας δεν θα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο,  όταν φύγουν οι μικροί ταραξίες… Στην περίπτωση που το σπίτι σας δεν είναι κατάλληλο για κάτι τέτοιο, εξετάστε τα οικονομικά σας αλλά και τι ταιριάζει στους προσκαλεσμένους σας και αποφασίστε ανάλογα.

Τώρα, αν  δε θέλετε να κουραστείτε καθόλου, κλείστε μια αίθουσα εκδηλώσεων, ένα εστιατόριο, τον κήπο ενός κτήματος ή ενός ξενοδοχείου και αφεθείτε στα χέρια των ειδικών για την διαχείριση της εκδήλωσης.

Διατηρήστε την ανάμνηση

Οι φωτογραφίες και το βίντεο από το μυστήριο και ότι άλλο ακολουθήσει  στη συνέχεια, περιέχουν τις αναμνήσεις σας. Κάντε μια πολύ καλή έρευνα, πριν καταλήξετε στον σωστό επαγγελματία που θα αναλάβει την καταγραφή τους.. Ψάξτε στο διαδίκτυο, μέσω φίλων ή ρωτώντας ανθρώπους που γνωρίζουν και πριν αποφασίσετε, δείτε τη δουλειά του κάθε φωτογράφου. Κάποιοι ειδικευμένοι φωτογράφοι διαθέτουν και πακέτα προσφοράς που περιλαμβάνουν τα πάντα.

Τέλος, φροντίστε να ζητήσετε αντίγραφο των φωτογραφιών, αλλά και του DVD για το νονό.