Main menu

Τα πάντα για τις πάνες

Στις παλαιότερες κοινωνίες, που τα μωρά περνούσαν την ημέρα τους δεμένα στην πλάτη της μητέρας τους, οι πάνες ανήκαν στη σφαίρα του φανταστικού. Σήμερα η ύπαρξη μιας μεγάλης ποικιλίας από πάνες μιας χρήσης θεωρείται αυτονόητη και είναι σίγουρα ένα από το πιο χρήσιμα και ευκολόχρηστα βοηθήματα για το μεγάλωμα ενός παιδιού.
Κριτήρια και απαιτήσεις
Το πρώτο σας μέλημα θα είναι να επιλέξετε μια πάνα που θα κρατάει το μωρό σας στεγνό, θα εφαρμόζει καλά στο σώμα του, επιτρέποντας του ελευθερία κινήσεων και που φυσικά θα είναι φτιαγμένη από υλικά ασφαλή και απαλά, που δεν ερεθίζουν την τόσο ευαίσθητη επιδερμίδα της περιοχής. Πάνες με κακή εφαρμογή ή πάνες σε λάθος νούμερο δημιουργούν παρά λύνουν προβλήματα. Πάνες που κοστίζουν πολύ λιγότερο από κάποιες άλλες δεν είναι κατ’ ανάγκη και οικονομικότερες. Πρόκειται συνήθως για πάνες που δεν εφαρμόζουν καλά και είναι χαμηλής απορροφητικότητας, με αποτέλεσμα να χρειάζονται συχνότερα αντικατάσταση, να ενοχλούν και να δημιουργούν δερματικά προβλήματα στο μωρό.
Η σωστή τοποθέτηση
Όσο καλή κι αν είναι η πάνα που έχετε διαλέξει για το μωρό σας, δε θα το προστατέψει αποτελεσματικά, εάν δεν την τοποθετήσετε σωστά. Οι ταινίες που ανοίγουν και κλείνουν με ευκολία θα σας βοηθήσουν να σφίξετε ή να χαλαρώσετε την εφαρμογή της πάνας. Σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης το μωρό έχει διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις από την πάνα του. Τα νεογέννητα που τις περισσότερες ώρες κοιμούνται χωρίς καν να κινούνται στην κούνια τους, έχουν λίγες και υγρές κενώσεις. Χρειάζονται δηλαδή μια πάνα με καλή εφαρμογή γύρω από τα ποδαράκια και τη μέση τους, από ιδιαίτερα απαλά και υποαλλεργικά υλικά που θα το προστατεύουν από ερεθισμούς και διαρροές. Μετά τον τρίτο μήνα το ουροποιητικό σύστημα του μωρού έχει ωριμάσει και συνήθως χρειάζεται αλλαγή στην πάνα του μετά από κάθε γεύμα. Μπορεί πλέον να γυρίζει μόνο του όταν είναι ξαπλωμένο και να αλλάζει θέση ενώ μέρα με την μέρα η κινητικότητα του γίνεται όλο και πιο έντονη. Οι σουρίτσες και το ανατομικό σχήμα της πάνας είναι απαραίτητες για ευκολία στις κινήσεις, ενώ και η καλή εφαρμογή σαν βρακάκι θα το προστατεύουν αποτελεσματικά. Όσο το παιδί μεγαλώνει και αρχίζει να μπουσουλάει, να περπατάει και να τρέχει, η πάνα πρέπει να μπορεί να το ακολουθεί σε αυτή την τόσο ζωηρή του καθημερινότητα. Οι πάνες εκτός από πολύ άνετες πρέπει να μπορεί να το ακολουθεί σε αυτή την τόσο ζωηρή του καθημερινότητα. Οι πάνες εκτός από πολύ άνετες πρέπει να είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικές και απορροφητικές καθώς η ποσότητα των κενώσεων είναι αυξημένη. Τέλος, οι πάνες για μεγαλύτερα παιδιά που μπαίνουν και βγαίνουν σαν βρακάκι χωρίς να χρειάζεται το παιδί να ξαπλώνει είναι πολύ χρήσιμες και εξυπηρετικές και βοηθούν το παιδί να ενταχθεί φυσιολογικά στον κόσμο των μεγάλων.
Απαλή περιποίηση
Η πρώτη σας μέριμνα θα πρέπει να είναι η σχολαστική υγιεινή. Αλλάζετε τις πάνες του συχνά και σε κάθε αλλαγή προσπαθήστε να αερίζετε όσο μπορείτε το δερματάκι του. Αποφεύγετε τα σαπούνια και τα λάδια, ειδικά εάν η περιοχή έχει ήδη κοκκινίσει, χρησιμοποιήστε σκέτο χλιαρό νερό και περιποιηθείτε την περιοχή με μια κρέμα. Θα μπορούσατε ακόμη να στεγνώσετε καλά το δερματάκι του στα δύσκολα σημεία των πτυχών που δημιουργούνται με σεσουάρ μαλλιών, που όμως θα ρυθμίσετε σε μέτρια θερμοκρασία. Σε περιπτώσεις έντονων ερεθισμών, εφοδιαστείτε με βαμβακερά πανιά τα οποία θα αποστειρώσετε βράζοντας τα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό. Αφού τα στεγνώσετε, θα τα χρησιμοποιείτε ένα -ένα κάθε φορά που αλλάζετε το μωρό, αγκαλιάζοντας με ένα πανάκι το δερματάκι του πριν του φορέσετε την πάνα. Εάν οι ερεθισμοί έχουν δημιουργηθεί από την υψηλή θερμοκρασία, αφαιρέστε μερικά από τα ρουχαλάκια του και κυρίως αυτά που το σφίγγουν. Μόλις το δέρμα του μωρού δροσιστεί λιγάκι, οι κοκκινίλες θα υποχωρήσουν. Έχετε υπόψη σας πως τον πρώτο χρόνο το μωρό δεν μπορεί να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματός του. Έτσι είναι σημαντικό να του φοράτε ρούχα που θα το προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες και συγχρόνως θα επιτρέπουν στην επιδερμίδα του να αναπνέει. Το καλύτερο υλικό είναι το βαμβάκι, ενώ προτιμότερο είναι να αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα.