Main menu

Το τραπέζι των ευχών

Πώς θα καλοδεχτείτε τους καλεσμένους σας, μικρούς και μεγάλους

shutterstock_55424161Μια μόδα των τελευταίων χρόνων, το τραπέζι των ευχών, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ελληνική πραγματικότητα. Μια «μόδα» που έχει πολλά καλά, αφού όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν κάθε λογής λιχουδιά και να το χαρούν με την καρδιά τους, πριν και μετά τη βάπτιση, αλλά και προσφέρει φιλοξενία σε πολλά χρήσιμα για το παιδί αναμνηστικά, όπως είναι το βιβλίο των ευχών, ο πίνακας με την προσωπογραφία του, μια σειρά από φωτογραφίες…Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Πού θα τοποθετηθεί
Το τραπέζι των ευχών στήνεται από τους διοργανωτές της εκδήλωσης στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και συχνά, μεταφέρεται και στο χώρο της δεξίωσης ή του πάρτυ που θα δώσετε για το νεοφώτιστο. Συνήθως, ο βασικός στολισμός του είναι ανάλογος με αυτόν που επικρατεί στο χώρο, εντός και εκτός εκκλησίας, αλλά μια πολύ ωραία και εύκολη ιδέα είναι να το καλύψετε με χρωματιστό τούλι –στοιχείο που θα υπάρχει βέβαια και στο γενικό στολισμό. Επίσης, τα μπαλόνια είναι και εδώ απαραίτητα και κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακή την παρουσίαση του τραπεζιού.
Επάνω του μπορείτε να ρίξετε λουλούδια ή να τοποθετήσετε κάποιον από τους ήρωες της θεματικής βάπτισης ή ένα μεμονωμένο στοιχείο από το συγκεκριμένο θέμα για να «δένει» η συνολική εικόνα του χώρου.
Για παράδειγμα, αν η νεράιδα είναι το θέμα για τη βάπτιση της κόρης σας, τότε μπορείτε να ακουμπήσετε πάνω στο τραπέζι ή μια νεραϊδούλα ή μια ονειρική μπαγκέτα για να παραπέμπει σε αυτή… Αν το θέμα είναι πριγκήπισσα ή Χιονάτη, μια φιγούρα ή μια στολισμένη άμαξα αρκεί… Το ίδιο ισχύει και για τα αγοράκια: Ένας ιππότης πρέπει να έχει κοντά το κάστρο του κι ένας πειρατής, το καράβι του…

Τι θα περιλαμβάνει
shutterstock_84626680Πάνω στο τραπέζι των ευχών, θα τοποθετήσετε τεράστιες γυάλες, μεγάλα πουγκιά από λινάτσα ή σάκκους σε διάφορα μεγέθη, σχέδια και χρώματα με κάθε λογής λιχουδιές στο εσωτερικό τους, όπως κουφέτα, σοκολατένια ή απλά, smarties, σοκολατάκια, ζαχαρωτά και marshmellows.
Δίπλα τους, μπορείτε να στήσετε έναν κώνο, μια πυραμίδα ή μια μπάλα με στερεωμένα πάνω τους τα γλειφιτζούρια και σε κάποιο άλλο πολυώροφο βάζο, σαν φοντανιέρα, να τοποθετήσετε τα παστάκια.
Ο υπεύθυνος του τραπεζιού θα σερβίρει με ειδικές χρωματιστές σέσουλες σε πιατάκια ή πολύχρωμα χωνάκια τις λιχουδιές που θα του ζητήσει κάθε μικρός ή μεγάλος καλεσμένος.
Τελευταία, δυο τάσεις παρατηρήθηκαν στα πρώτα κεράσματα, μετά το μυστήριο της βάπτισης. Η μία αφορά στο συντριβάνι σοκολάτας και η άλλη, στο καροτσάκι του παγωτού. Έτσι, μπορείτε να δείτε πάνω στο τραπέζι να φιγουράρει μια ολόκληρη συσκευή απ’ όπου θα ρέει άφθονα η σοκολάτα για να σερβίρεστε το ρόφημα της αρεσκείας σας ή για να βουτάτε σ’ αυτό το marshmellow ή το γλυκάκι που θα σας δώσουν στη βάπτιση, ενώ λίγο πιο πέρα, θα στέκεται ένα υπαίθριο καροτσάκι παγωτού απ’ όπου κάποιος αρμόδιος θα σας σερβίρει τη γεύση της αρεσκείας σας σε χωνάκι. Ανάλογα υλικά για τα παραπάνω happening θα βρείτε σε ορισμένα εξειδικευμένα ζαχαροπλαστεία ή σοκολατοποιίες και τη λύση θα σας τη δώσουν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης. Επίσης, δίπλα στο τραπέζι, πολλοί επιλέγουν να βάλουν έναν πίνακα, μια προσωπογραφία του παιδιού ή ένα μεγάλο πόστερ για να είναι συνεχής και ζωντανή η παρουσία του. Τα διακοσμητικά αυτά στοιχεία συνοδεύουν το τραπέζι των ευχών και στη δεξίωση.

Το βιβλίο των ευχών
Από το τραπέζι των ευχών δε θα μπορούσε να λείπει και το αναμνηστικό βιβλίο που του έδωσε και το όνομά του.
Συνήθως, το βιβλίο αυτό διακοσμείται με το κυρίως θέμα της βάπτισης και συγκεντρώνει σχόλια και ευχές από όλους τους παρισταμένους.
Εκεί, ο κάθε καλεσμένος μπορεί επίσης να συμπληρώσει και την άποψή του για τη βάπτιση και την όλη διοργάνωση.
shutterstock_103883318_okΣε πολλές περιπτώσεις, μέσα στο βιβλίο μπορείτε να τοποθετήσετε φωτογραφίες με στιγμές από την παιδική ηλικία του παιδιού ή σκίτσα δικά του ή κάποιο άλλο στοιχείο που να δείχνει το χαρακτήρα, τις προτιμήσεις του ή τα ταλέντα του.
Αν θέλετε να διαφοροποιηθείτε λίγο, μπορείτε να οργανώσετε και να στήσετε δύο τραπέζια ευχών και, αν αυτό είναι δύσκολο, τότε να διατηρήσετε ένα αλλά ν’ αφιερώσετε κάποια πλευρά του στα παιδιά.
Και μην ξεχάσετε να ζητήσετε από τον φωτογράφο που θα καλύψει την εκδήλωση ν’ απαθανατίζει και τη στιγμή των ευχών. Θα ζητήσετε την κάθε φωτογραφία σε δύο αντίτυπα έτσι ώστε να κρατήσετε εσείς τη μία και τη δεύτερη να τη δώσετε στους καλεσμένους σας.